Ο σχεδιασμός ενός συστήματος συλλογής δεδομένων τηλεμετρίας 433MHz FSK ...??

B

blapcb

Guest
Γεια σου.Είμαι νέο είδος σε αυτόν τον τομέα, οπότε παρακαλώ να συγχωρήσετε αυτό newbie μετά ...
Θα ήθελα να σχεδιάσουν ένα σύστημα συλλογής δεδομένων τηλεμετρίας, που θα τραβάτε τα δεδομένα από τα οχήματα σε ένα σταθμό βάσης που συνδέεται με τον υπολογιστή.Οι μονάδες του οχήματος πρέπει να είναι πολύ χαμηλό κόστος, και πιστεύω με την εφαρμογή κάποιου είδους 433MHz FSK ραδιόφωνο (φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές καλές μάρκες είναι διαθέσιμο).Τώρα, αυτό που δεν είμαι σίγουρος και θα ήθελα να καταλάβω, είναι πώς για να το σχεδιασμό αυτό, τόσο από άποψη RF, καθώς και λογισμικού.

Η απαίτηση είναι ότι μία φορά το όχημα εισέρχεται σε ένα χώρο στάθμευσης, το σύστημα θα έννοια αυτή, και να κατεβάσει τα δεδομένα από αυτή.Αυτό ακούγεται σαν master / slave των επικοινωνιών, όπου το όχημα μόνο απαντήσεις όταν μιλάει ο κόμβος.Ωστόσο, το όχημα θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποστέλλουν ανεπιθύμητα στοιχεία για το κέντρο (το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί από εκλογικά τμήματα και από το κέντρο).

Αυτό που θα ήθελα να καταλάβω είναι, μια φορά να το σηκώσεις μία από αυτές τις μάρκες ISM, τι είδους αντιμετώπιση καθεστώς ή / και διαβίβασης πρωτόκολλο θα πρέπει να αναπτυχθούν;FSHH θα πρέπει να εφαρμοστεί;

Συγγνώμη για το τόσο γενικό χαρακτήρα του ζητήματος, αλλά η εταιρεία μου θέλει να το κάνουμε αυτό για όλες τις δικές μου (που
σημαίνει να μην αναθέσει) και θα πρέπει να μάθουν ...

Ευχαριστώ!

Blapcb

Ίσως δεν
είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να σας δώσει όλες τις απαντήσεις (Είμαι RF IC σχεδιαστής) αλλά είμαι σε ενδιαφέρει το θέμα αυτό, όπως είμαι εκκίνησης της διαδικασίας ανάπτυξης νέων προϊόντων στην υποκατηγορία 1 GHz χαμηλού ρυθμού δεδομένων τομέα.

Για θέματα RF, πρέπει να διαχωριστούν εναέριας μεταφοράς (για Thet έχετε να κάνετε μια σύνδεση προϋπολογισμού) και PCB (κεραία στο IC σύνδεση).

Χρήσιμες πληροφορίες για το πρωτόκολλο & PCB συνήθως μπορούν να βρεθούν στο πομποδέκτη
της εταιρείας ιστοσελίδες ως εφαρμογή σημειώσεων.Διαβάστε προσεκτικά αυτό είναι infos πρότασή μου.

Έχω μια ερώτηση για σας:
από τη στιγμή που θα αξιοποιήσει το σύστημά σας από την αρχή, μπορείτε να επιλέξετε τη χρήση 2 ΘΣ (MCU & πομποδέκτης) ή μόνο ένα (μία εταιρεία πωλεί MCU & πομποδέκτη σε μια ενιαία, πολύ μικρή λύση).Μπορείτε να σχολιάσετε και να εξηγήσετε γιατί θα προτιμούσα πρώτη ή τη δεύτερη λύση;

Mazz

Γειά,

Νομίζω ότι, εκτός από τις δύο λύσεις mazz πρότεινε, υπάρχει επίσης η επιλογή της χρήσης ενός RF πομποδέκτη ενότητα,
π.χ. EasyRadio http://www.lprs.co.uk.Αυτό θα είναι γενικό ενδιαφέρον για μικρού όγκου έργων (κάτω 1K στοιχεία) όπου η προσπάθεια για το σχεδιασμό RF πιθανότατα δεν καταβάλλει ή για την ταχεία αξιολόγηση και προτυποποίηση.

Όσον αφορά την εφαρμογή, θα σας έχει ήδη επισημανθεί ότι η επικοινωνία θα είναι αμφίδρομη, χρησιμοποιούν πομποδέκτες σε δύο πλευρές.Για το <1GHz φάσμα δεν υπάρχουν τυποποιημένα πρωτόκολλα, νομίζω (execpt για RFID πρωτόκολλα,
τα οποία κατά βάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης εδώ).Έτσι, είστε ελεύθεροι να το σχεδιασμό της Επιτροπής για τη δική σας.Η RF κανάλι προϋποθέτει ένα πλαίσιο με ένα προοίμιο, επίσης ΣΔΠ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος του στρώματος μεταφορών.Στο χρήστη στρώση έχετε μια διαφανή μεταφορά δεδομένων χωρίς αντιμετώπιση, κάθε διαχειριστής δικτύου μεταφοράς είναι μια multicast σε όλους τους δέκτες.

Μπορείτε να εκχωρήσετε διαφορετικά κανάλια RF κωδικοποίησης ή της μεταφοράς για το διαχωρισμό δύο κατευθύνσεις, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια διεύθυνση που να επιτρέπει στον κάθε τομέα της πρόσβασης σε συσκευές.Γενικά πρέπει να αποφεύγεται τηλεγραφήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει την ταυτόχρονη απαντήσεις.

Πρόσθετα ερωτήματα, αν η εφαρμογή θα μπορούσε να χρειαστεί mutiple κόμβων ή επαναλήπτες.

Επανεξέταση σας θέση, νομίζω, από τις εν λόγω παραμέτρους, η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να είναι μονής κατεύθυνσης, με τη χρήση μόνο σε πομπούς κινητής πλευρά, αλλά μπορεί να υπάρχουν πρόσθετες απαιτήσεις.

Χαιρετισμοί,
Frank

Maaz - για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα προτιμούσα ή εφάπαξ SoC Mu Radio με βάση το κόστος και τις αποδόσεις παραμέτρους.Υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες SoC εκεί αυτές τις μέρες, αλλά όλα αυτά δεν ταιριάζουν στο νομοσχέδιο.Το "εξαρτάται", οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει μία απάντηση.Το κόστος είναι πολύ σημαντικό πάντως.

Αλλά η ερώτησή μου είναι ένα άλλο, και θα εκτιμούσα αν εσείς ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει με έξω (είναι πιο βασικό).

Πρώτον,
για μια ακόμη φορά το στόχο: να σχεδιάσει μια πολύ χαμηλό κόστος ανά μονάδα (BOM <$ 10) ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με το σταθμό βάσης και να στείλει κάποια στοιχεία σε αυτό.Η επικοινωνία είναι βασικά δύο τρόπο.

Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι το πώς να σχεδιάσουν / εφαρμόζουν ένα κατάλληλο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ της βάσης και κόμβο μονάδες (ένας προς πολλούς καθεστώς, ή point-to-multipoint).

Θα ήθελα να καταλάβω τις παραμέτρους σχεδιασμού και το σκεπτικό ότι πρέπει να εξετάσουμε για μια τέτοια εφαρμογή.Για παράδειγμα, πώς θα διέπουν την επικοινωνία μεταξύ της βάσης και την κόμβους;Τι γίνεται αν δύο μονάδες μεταδίδουν ταυτόχρονα;

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ισοδυναμεί με το σχεδιασμό ενός ασύρματου πρωτοκόλλου επικοινωνίας και νομίζω ότι είναι αυτό που εγώ προσπαθώ να καταλάβω (δεν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, το οποίο είναι πέρα από αυτό, αλλά και το πρωτόκολλο που διέπει την ασύρματη επικοινωνία).

Ελπίζω να καταφέρει να αποσαφηνίσει τι γυρεύω, συγνώμη αν ακούγεται σύγχυση ...

Ευχαριστώ!Προστέθηκε μετά από 31 λεπτά:Θα ήθελα ακόμη να προσθέσω στην ερώτησή μου ....Βασικά, θα ήταν καλύτερο / καλό για να είναι σε θέση να επιλέξει διάφορα στοιχεία, καθώς θα είναι διαθέσιμες ή / και λιγότερο δαπανηρή.Μετά από όλα, όταν η συχνότητα και η επικοινωνία είναι το ίδιο καθεστώς, γιατί δεν είναι;Όμως, πιστεύω ότι πολλά από τα ραδιόφωνα ή SoC της, δεν χρησιμοποιούν "κάμπο βανίλια" καθεστώτων και, συχνά, έχουν κάτι το ιδιόκτητο.Έτσι, σε ποιο βαθμό τα έχω για να περιορίσεις τον εαυτό μου σε μία και μόνη λύση;Ή μπορώ να χρησιμοποιήσω δύο ISM μπάντα ραδιόφωνα;Απλά σκέψεις φωναχτά ....

Με την ευκαιρία, εδώ είναι μια συλλογή των ΘΣ βρήκα που μπορεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον ...

- AMIS-52000 (AMIS)
- MLX71121, TH7121, TH7122 (Melexis)
- IA4420-DS, DS-IA4421 (Integration)
- NA1TR8 (Nanotron)
- NRF905 (Nordic)
- XE1201A, XE1202A (Semtech)

Θα εξετάσει ΤΙ / Chipcon CC1100 et al, επίσης.

ΤΙ CC1111 να εξοπλίζουν με τον προϋπολογισμό σας.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή με λίγα περισσότερα μέρη.

Στις πρωτόκολλο επικοινωνίας πλευρά, νομίζω ότι δεν μπορεί να σας βοηθήσει πολύ:
Νομίζω ότι έχετε κάνει για να σας το λογισμικό που διαχειρίζεται επίσης συγκρούσεις, για παράδειγμα.
Εξαρτάται, νομίζω, από τον αριθμό των κόμβων θα πρέπει να αφορά τη διαχείριση των διαθέσιμων καναλιών.
Σε CC1100 έχετε ορισμένες πληροφορίες για LQI (σύνδεση δείκτη ποιότητας), και, σε περίπτωση που αποτύχει, μπορείτε να ζητήσετε εκ νέου τη διαβίβαση των στοιχείων από το όχημά σας.
Κάντε επίσης υπολογισμό των πιθανοτήτων για την εκδήλωση αυτή: έχοντας ένα ορισμένο αριθμό των διαθέσιμων καναλιών και χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό κύκλο καθήκον, αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μικρή.
Ίσως μπορείτε να πάρετε κάποιες ιδέες από sympliciTI πρωτόκολλο δικτύου (πρόβλεψη για 256 κόμβους) ή την μελέτη της shockburst πρωτοκόλλου από τις σκανδιναβικές (πολύ αστείο όνομα,
έτσι δεν είναι;).
Για να δώσουμε μια απάντηση στην τελευταία σας ερώτηση, ας πούμε ... δεν.Νομίζω πως πρέπει να προχωρήσουμε με μία λύση, δεν υπάρχει εδώ, οπότε η συμβατότητα των διαφόρων ραδιόφωνα είναι πραγματικά δύσκολο.
Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει.
Mazz

ps: στις Δεκ 2007 IEEE επικοινωνίας περιοδικό υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για ασύρματο δίκτυο αισθητήρων.

Όταν σκέφτομαι Chipcon ICS, όπου σχεδόν τα πάντα είναι διαμορφώσιμες, εκτός για τη διαβίβαση μεταφοράς δεδομένων που περιορίζεται σε ακέραιο μέρος του κρυστάλλου συχνότητα, θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιγράψει άλλα πρωτόκολλα, δεν γνωρίζουν πώς για την αντίστροφη περίπτωση.Ένα άλλο ερώτημα είναι, εάν υπάρχει οποιαδήποτε χρήση σε διαφορετικές μάρκες στο σχεδιασμό, τουλάχιστον κατά τη δημιουργία ενός προϊόντος με ένα ιδιόκτητο πρωτόκολλο.

Ο σκοπός της είναι κυρίως τυποποιημένα πρωτόκολλα interoperatebility.Μπορεί να φαίνεται αν ένα πρότυπο θα μπορούσε να διευκολύνει την εργασία σας, αλλά αυτό είναι συχνά μόνο τη μισή αλήθεια, μπορεί να είναι περισσότερη δουλειά για την προσαρμογή του σχεδιασμού σας για να ξεπεραστεί και το πρότυπο είναι κρυμμένα ελαττώματα.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back